vrijdag 22 april 2011

Goede Vrijdag

Wat was dat ook alweer, denkt Datzelaar. Mistig. Hij heeft het vroeger wel geleerd. Eerst op de basisschool. Later nog eens op het VWO. Maar het is niet blijven hangen. Iets met een avondmaal misschien? Of de geboorte van Jezus? Nee, dat was Kerst. Heilige Geest? Nee, Pinksteren.

Datzelaar besluit het maar op te zoeken. Het gaat om de kruisiging. Van Jezus Christus. Zoon van God. Althans, naar men zegt. Is natuurlijk niet meer te achterhalen. Is ook niet interessant, vindt Datzelaar. Het bestaan van God kun je niet bewijzen. Het niet-bestaan van God ook niet. Die discussie is dus zonde van de tijd.

Datzelaar vraagt zich af waarom het eigenlijk Goede Vrijdag heet. Eén man aan een kruis gespijkerd. Eenzaam en bespot. Verraden en verlaten. Gegeseld en gespiest om te kijken of er nog leven in zat. Vrijwillig, om de zonden van alle anderen te reinigen. Datzelaar vindt het een sympathiek gebaar. Sterven om een ander te redden.

Maar als we allemaal wat aardiger voor elkaar waren had het niet gehoeven, denkt Datzelaar. Dan was de Vrijdag van Jezus vast een stuk Beter geweest.

2 opmerkingen:

Bedankt voor je reactie!